Geluidarme tandwielen

Rondsels van kunstharsen

Versterkte kunstharsen bestaan uit lagen weefsel of dunne houtbladen, samengeperst en met kunsthars van hoge hardheid als bindmiddel tot een agglomeraat verwerkt.

Het weefsel, van bijzonder maaksel, geeft aan het geheel een hoge weerstand voor trek- en buigbelasting (in de dwarsrichting van de weefsellagen), terwijl de kunsthars de hardheid, de ondoordringbaarheid door olie en de weerstand tegen zuren verzekert.

De volledige gedroogde houtbladen, zoals het weefsel, verzekert weerstand en veer- kracht: met kunsthars doordrongen worden de houtvezels tegen inwerking van olie en vochtigheid bestand en verkrijgen nog grotere weerstand en voldoende hardheid.

Een van de grote voordelen van deze kunstharsen is de ondoordringbaarheid, die toelaat ze gemakkelijk te bewaren in een droog, koud of vochtig milieu zonder invloed op de vorm en weerstand en het niet nodig is ze overvloedig met vet of minerale olie in te smeren tijdens de werking, zoals bij metalen rondsels.

Anderzijds is het niet nodig deze kunstharsen met zijplaten te versterken. Voorzichtigheid is nochtans geboden wanneer men een metalen rondsel door een rondsel van kunsthars vervangt; immers: al kan de breuk- en slijtweerstand van dit laatste vergeleken worden met deze van een bronzen rondsel, kan het geen grote schokken verdragen. Onze technische afdeling staat u ter beschikking om alle uitleg daarover te verstrekken.

“Superpolyamide”

De steeds meer uitgebreide toepassingen van nylon en andere superpolyamiden als vervangingsmateriaal voor metalen zijn welbekend.
In het domein van de “tandwielen” bieden deze materialen het voordeel van een hoge kerfslagweerstand, een grote slijtweerstand gepaard met goede wrijvingsvoorwaarden, zeer gemakkelijke bewerking en vooral de geruisloosheid van het ingrijpen. Zekere voorzorgen dienen nochtans genomen te worden, namelijk: het gebruik van een metalen naaf, stevig vastgehecht in het nylon en waarin men een spiebaan kan voorzien; een hoge druk van de spie op het nylon kan immers een indrukken van dit materiaal tot gevolg hebben met het onvermijdelijk optreden van speling, loskomen, vervorming. Een dergelijke naaf verzekert ook een betere montage op de as.

Opmerking:

  • Men mag de overbrengingscapaciteit van rondsels van kunsthars of superpolyamide niet vergelijken met deze van de metalen rondsels.
    Sommige kunststoffen nemen vocht als ze voor een langere periode in vochtige magazijnen of vochtige bedrijfsomstandigheden worden bewaard, ze zijn daardoor niet vormvast. Er dient bij gebruik van deze kunststoffen gelet te worden op hun specifieke toepassing.
  • Het gebruik van polyamides is echter wel beperkt in de omtreksnelheid tot maximaal 10 m/s en een temperatuur van 60⁰ C tot 90⁰ C. Bij deze temperatuur is het overbrengbaar vermogen 2 tot 3 maal lager dan bij een temperatuur van 20⁰ C.
  • Anderzijds is er het feit dat verschillende tandwielen ontworpen worden om droog te werken. Het is wel nodig deze bij de opstart te smeren en iedere +/- 200 uren durende werking.

Zie verder in de materiaaltabellen.