Berekenen van de afmetingen van een rechte stub-vertanding

Het kenmerk van een stub-vertanding is een verminderde tandhoogte tot ongeveer ¾ van de normale tandhoogte. Door deze kleinere hoogte bezit de tand een bredere basis en wordt ook het buigend moment van de op de tand aangrijpende tandkracht kleiner. Dit levert een grotere weerstand tegen tandbreuk op.

Samen met een geringe vermindering van de afmetingenzijn dit de enige voordelen van een stub-vertanding. Anderzijds wordt de lengte van de ingrijplijn sterk verminderd waardoor de het op elkaar afrollen van twee tandwielen minder soepel verloopt met kans op verhoogde geluidniveaus.

Het gebruik van stub-vertanding is meer iets van vroeger en beperkt zich heden ten dage tot tandwielen bestemd voor de overbrenging van een groot koppel, maar voor incidenteel gebruik. De productie van een stub-vertanding vergt speciaal gereedschap.

De kenmerken van een stub-vertanding worden aangeduid met een combinatie van cijfers voor de tandhoogte en de moduul. Bijvoorbeeld 6/4 beschrijft een tandwiel met moduul 6 met tandhoogtes die horen bij een moduul van 4.

rechte stub-vertanding

Meestal wordt een stub-vertanding in het Engelse systeem toegepast zoals bijvoorbeeld 8/10DP wat betekent dat de moduul DP10 = 25,4/8 = 3,175 met een tandhoogte van DP10 = 25,4/10 = 2,54. De voethoogte is meestal 1,25 x moduul en de drukhoek 20 graden.

Voor het meten van de tanddikte kan gebruik gemaakt worden van de Wildhabermaat, zoals dat ook voor standaard vertandingen het geval is.

Verdere afmetingen staan in de volgende tabel:

Modulus van de steek = m = Image155Image156 of Image8
Modulus voor de tandhoogte = m’ = +/-75 x m (volgens de systemen)
Tanden aantal = z = Image111 of Image159
Steekcirkelmiddellijn in mm = d = z.m of Image160
Topcirkelmiddellijn in mm = da = d + 2.m’
Tandbreedte in mm = b = 10.m (normaal)
Tandhoogte in mm = h = 2,25.m’
Kophoogte in mm = ha = m’
Voethoogte in mm = hf = 1,25.m’
Velgdikte onder de tand in mm = H = ongeveer 1,5 x m’
Hartafstand = a = Image144Image161