Dichtingen

Afdichtingen beschermen lagers tegen vocht, verontreinigingen en voorkomen het weglekken van smeermiddel. De doelmatigheid van de gehele afdichting is van grote invloed op de bedrijfslevensduur van het lager en onderdelen in de tandwielkast. Er zijn twee basistypen lagerafdichtingen: niet-slepende (spleet- of labyrintafdichtingen) en slepende afdichtingen. De effectiviteit van niet-slepende afdichtingen hangt af van de afdichtende werking van de smalle spleet. De effectiviteit van een slepende afdichting hangt af van de druk tussen de contactvlakken.

Slepende afdichtingen zijn ontworpen om een klein beetje smeermiddel door te laten. Dit lekkende smeermiddel smeert de contactvlakken van de afdichting. Als de lekkende hoeveelheid te groot blijkt, of wanneer vocht en vuil in het lager binnendringen, moet de afdichting vervangen worden of, indien mogelijk, verstevigd. Vaak kan in gevallen waar een bepaald type afdichting niet goed genoeg werkt een combinatie van twee typen een oplossing voor het probleem vormen. In de volgende tabellen en figuren vindt U de verschillende type dichtingen met hun voornaamste kenmerken.

De goede werking van slepende dichtingen volgens DIN 3760 & 3761 hangt af van de afwerking en de toleranties van de as en het huis. Beide figuren verduidelijken dit.

Slepende dichtingen

Slepende dichtingen

Slijtage

Door het inlopen van de afdichting in de as door de ouderdom of slijtage kan de reductiekast gaan lekken. Gezien dit soms kostbare en tijdrovende reparaties zijn, bestaan er goedkope asreparatiesets. Deze set bestaat uit een dunwandige cilindrische buis met montageflens die over de as wordt geschoven (Speedy-Sleeve). Zie bijhorende figuur ter verduidelijking.

Speedy-Sleeve

Speedy-Sleeve

Afdichtkappen

Voor het afdichten van asopeningen kunnen eenvoudige afdichtkappen gebruikt worden in plaats van duurdere flenzen of deksels. De gangbare diameters zijn (ØD): 16, 19, 20, 21, 22, 26, 28, 30, 32, 35, 37, 40, 42, 47, 48, 50, 52, 55, 62, 68, 72, 75, 80, 85, 90, 100, 110, 125, 130, 140, 150, 180.